Opbevaring af vin – Det ideelle vinklima i vinkældre

Et ideelt vinklima for optimal modningsproces og holdbarhed

Hvis man gerne vil opnå de ideelle opbevaringsforhold for sin vin, er det helt essentielt at forholde sig til det klima der er i vinrummet. Klimaet er nemlig en afgørende faktor for vinens modningsproces og holdbarhed. To af de væsentligste faktorer for opbevaring af vin og et optimalt vinklima er en korrekt og konstant temperatur samt den rigtige luftfugtighed.

Optimal temperatur og luftfugtighed

Den ideelle temperatur for opbevaring af vin er i området mellem 12 og 14 grader, og noget af det værste man kan gøre for sin vin er at udsætte den for meget svingende temperaturer eller temperaturer over 23 grader. Det nedbryder simpelthen vinen og får den til at smage dårligt, så den bliver udrikkelig.

Et godt vinklima kræver en relativ høj luftfugtighed på mellem 50 og 75 procent, da vine med korkprop skal holdes fugtige. Hvis korkproppen tørrer ud, kan den blive utæt, hvilket forøger risikoen for ilt i flasken. Ilt omdanner vinen til vineddike, og vil dermed gøre den udrikkelig.Det er yderst sjældent at almindelige rum – heller ikke kælderrum – lever op til disse krav. Det vil derfor være nødvendigt at installere et vinklimaanlæg, hvis man ønsker at skabe det rette klima for optimal modningsproces og holdbarhed.

Det bedste klimaanlæg til dit behov

Et køleanlæg virker ved at fjerne varme, og egentlig ikke ved at tilføre kulde. De udfordringer det giver, er at den overskydende varme skal ledes væk fra anlægget på en hensigtsmæssig måde. Hos VintageKeeping arbejder vi primært med tre typer af køleanlæg, så vi kan tilbyde dig den bedste løsning til netop din vinkælder.

Se vores sortiment af klimaanlæg

Monoblock

Monoblock er betegnelsen for en type køleanlæg, som består af en enkelt kasse. Monoblock er den prisgunstige type af klimaanlæg vi tilbyder og den der er mest enkel at installere.

Anlægget placeres i væggen mellem vinrummet og det sekundære rum. Det sekundære rum skal være minimum dobbelt så stort som vinkælderen, for at kunne håndtere varmen fra anlægget. Derudover anbefaler vi at det sekundære rum ikke er et opholdsrum, da der vil komme støj fra anlægget.

Splitanlæg

Et splitanlæg er kendetegnet ved, at det er ”splittet” i to dele. Der er altså en ”blæser” (fancoil), som er monteret i væggen eller loftet i vinrummet, og en kompressorstation (inverter), som installeres udendørs – eksempelvis på taget, på husmuren eller på jorden.

De to enheder er forbundet med to tynde kølerør samt et styrekabel. Splitanlægget giver mere frihed i forhold til integration i vinkælderen og placering af kompressoren, da afstanden mellem de to enheder kan være helt op til 20 meter føringsvej. Vi gør naturligvis hvad vi kan, for at stille kompressoren det mest hensigtsmæssige sted.

Ductanlæg

Et ductanlæg fungerer med ventilationsrør, der sender den kolde luft ind i vinrummet og den varme luft væk fra rummet. Anlægget stiller nogle andre krav til bygningens konstruktion i og omkring vinrummet, da kompressoren placeres i eksempelvis et teknikrum eller i et uudnyttet loftsrums, i umiddelbar nærhed af vinrummet, og så transporteres luften i ventilationsrørene. Rørene kan variere i størrelser fra 150 mm til 300 mm eksklusiv isolering. Denne løsning gør det muligt at skjule systemet, da den kolde luft kan føres fra anlægget til vinrummet, hvor der blot er placeret et par diskrete dyser. Det samme kan gøres i den modsatte ende, og er endda muligt i begge ender af anlægget.

Den miljøvenlige løsning

Med et geotermiske anlæg kan VintageKeeping tilbyde en yderst miljøvenlig klimateknologi til køling af din vinkælder. Det geotermiske anlæg fungerer med jordkøling og består af en eller flere jordenergisonder, en drivenhed og en passiv eller aktiv (fancoil) køleflade. Det geotermiske anlæg har store anlægningsomkostninger, da der blandt andet skal bores minimum 50 meter ned i jorden til jordenergisonderne. Til gengæld er driftsomkostningerne lave, da der er en stor energibesparelse forbundet med jordkøling. Derudover vil der være en meget lav CO2-udledning, ganske begrænsede støjgener og det er en næsten usynlig klimaanlægningsløsning.

Har du mulighed for samtidig at anlægge et jordsondeanlæg, kan et geotermiskanlæg med stor fordel kombineres med en jordvarmepumpe. Køling af vinkælderen medfører nemlig produktion af varme, som kan anvendes direkte af varmepumpe. Du kan hermed opnå en miljørigtig synergieffekt i opbevaringen af din vin.

Vinkælder i gulvet

Det er forståeligt at man kan blive fristet af drømmen om en lækker vinkælder i gulvet, da man skulle mene at der under huset er en køligere temperatur. Det er dog vores erfaring at temperaturen hverken er lav nok eller holder sig konstant. Luftfugtigheden vil ydermere typisk være for høj i en sådan løsning. Det er desværre meget kompliceret, og ofte umuligt, at installere et klimaanlæg i denne type vinkælder. Vi har dog en rigtig lækker løsning med en Cave Bar, hvis du er villig til at gå lidt på kompromis med korrekt vinopbevaring.

Interesseret i en vinkælder i gulvet? Læs mere her

Vinkælder i haven

En vinkælder i haven kan være en praktisk løsning, hvis man ikke kan finde plads inde i huset. Og det er som sådan ikke en dårlig løsning. Man skal blot være bevidst om, at det ikke er tilstrækkeligt at grave et par meter ned i jorden, hvis man vil have et optimalt vinklima. Det vil i langt de fleste tilfælde stadig være nødvendigt at installere et køleanlæg i vinrummet. Skal man opnå en korrekt og konstant temperatur, bør man grave omkring 20 meter ned i jorden. Leder du stadig efter en vinopbevaringsløsning, men mener du ikke at du har plads til det, så kan du overveje en vinskabsvæg eller vinkældervæg.

Læs mere om vinkældervæggeLæs mere om vinskabsvægge

Få en uforpligtende samtale omkring dine vinkælderbehov

Udfyld formularen, og så kontakter vi dig til en uforpligtende samtale om, hvilke løsninger vi har til dine behov.