Hvad er forskellen på en vinkælder og et vinrum?
Det er et overraskende svært spørgsmål, for man bliver fristet til at sige “ingenting”. De er jo begge rum, der er vin i.
Men udover at være et lidt vattet svar, så er der også nogle forskelle vi kan italesætte.
Definitionen på en vinkælder, som vi holder os til i VintageKeeping, det er et rum, hvor en flaske vin har det trygt og godt. Det vil sige, et rum, hvor der er foretaget nogle aktive valg for at sikre, at vinens opbevaringsforhold og modningspotentiale er så optimale og stabile som muligt, og det indebærer, at der er styr på klimaet i vinkælderen.
Et vinrum er derimod en noget mere løs definition. Det kan sagtens være en veludstyret løsning med køl, klima og korrekt isolering. Det kan også være en ’display-løsning’, hvor vinene er smukt præsenteret i et aflukket rum, men uden nogen form for fugt- og temperaturkontrol. Det er ikke et ord, der er fast defineret, andet end det netop bare et rum med vin i.
Således kan man altså lidt kækt sige, at alle vinkældre er vinrum, men ikke alle vinrum er vinkældre.
En vinkælder behøver ikke ligge i kælderen
Nogle vil måske hævde, at forskellen på et vinrum og en vinkælder ligger åbenlyst i ordet og skal findes på etageniveau: “en vinkælder ligger i kælderen, og alt andet er et vinrum”.
Og bevares, op gennem historien har vinopbevaring traditionelt været et underjordisk foretagende. Det handler dog mere om, at det var det bedste alternativ. Underjordisk, være det sig i amforaer i oldtidens Rom eller i en hvælvet kælder under et fransk chateau, er der mindre lys og færre temperaturudsving, hvilket vin er følsom overfor. Det betyder dog ikke, at der på magisk vis altid er de eksakte forhold for optimal vinopbevaring, blot du stikker et par meter under jorden.
Laver du en vinkælder i dag, vil du altid skulle have opsat klimastyring til at kontrollere temperatur og luftfugtighed, uanset på hvilken etage du placerer den. Der er altså ingen fordele ved at have en vinkælder under jorden, det gør ikke tingene nemmere.
Det kan nemt opfattes som noget ligegyldigt mundhuggeri, men det er en vigtig distinktion, for vi oplever mange, der tror at de ikke kan få en ordentlig vinkælder til vinopbevaring, fordi de ikke har en kælderetage. Og det er noget vrøvl, for det afgørende er, at flaskerne opbevares korrekt i det aflukke du har valgt, ikke hvilken etage det er på. Du kan have en vinkælder på 26. etage, hvis det er det, du har lyst til – og det har vi i øvrigt lavet før.
Men hvorfor så ikke bare kalde det hele for vinrum?
Først og fremmest, fordi vi er nødt til at have en term for de vinopbevaringsløsninger, som ikke er klimastyrede – dvs. de rum med vin i, som ikke er vinkældre. Det bliver mere og mere populært at have display-løsninger med vin i eksempelvis køkken eller stue, der fremviser vinen på en æstetisk behagelig måde.
Dernæst, så er ordet ’vinrum’ en forholdsvis moderne term inden for vinverdenen. Kigger vi lidt i krystalkuglen hos Google, kan vi se, at ordet vinrum først begynder at blive aktuelt i Danmark inden for de seneste 6-7 år.
Derfor er det lidt tidligt at erstatte flere hundrede års terminologi med ordet vinrum. Og så ikke mindst, fordi vi godt kan lide ordet ”vinkælder” her hos VintageKeeping. Der er historie tilknyttet ordet, og det emmer af tradition, kultur og mentale billeder af tykke stenmure, vælvede lofter og støvede flasker. Når vi siger vinkælder, tænker vi på vinens historie, håndværket og de ritualer, der omgiver vinens verden. Ordet skaber stemning, som er en vigtig del af hele vinoplevelsen.
Vil du vide mere om vinopbevaring?
Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker at vide mere om vores vinkælderløsninger, eller står med en konkret udfordring.